Jag är en viking och kan bevisa det

Nu är det officiellt. Jag hade trott det, det hade känts på det viset men nu är det officiellt, jag är en Viking och kan bevisa det.

Let your friends know


Bevis A
“The proof is in the pudding” säger ordspråket, men starkare bevis som inte kan motbevisas finns på ett annat ställe, i ditt DNA. Jag har testat mitt. Några veckor före jul bestämde jag mig för att ge mig gåvan av självkunskap. Det finns flera alternativ på marknaden och stora pengar har investerats. Kanske 23andme ( Anne Wojcicki x-fru av Googles grundare Sergey Brin är en utav grundarna) är den mest kända aktören, men efter en smäll på fingrarna av FDA (US Food and Drug Administration) blev de beordrade att inte marknadsföra testet som en indikator på potentiella hälsorisker. En annan stor aktör är Ancestry.com baserad i Utah, USA. Som sådan finns det länkar till andra släktforskningsföretag inom mormonsamfundet och det var dem som hade skickat mig ett extraerbjudande. Så jag bestämde mig för att spotta i deras riktning.


Vad finns i lådan?
Jag beställde en provsats som anlände (se videon) och när dådet utförts skickade jag den för analys. Man kan frivilligt och anonymt medverka till olika forskningsprojekt. I detta fall är jag lite kluven, å ena sidan är jag glad att medverka till forskning om sjukdomar, men å andra sidan är det inte frågan om men snarare när sådan information kommer att läckas lagligt eller inte och användas av försäkringsbolag, i anställningsintervjuer etc., så jag kryssade inte i rutan. Med första steget klart var det bara att nyfiket vänta på svaret om mitt ursprung. Drygt en månad senare kom en e-post med beskedet att resultatet fanns tillgängligt. Jag loggade in med min personliga kod och fick se min “Etniska urspungs bedömning” vilken är 98% skandinaviskt, 1% Storbritannien och 1% Finland / nordvästra Ryssland. Med vetskapen om vikingarnas förehavanden för 1000 år sedan är det inte otänkbart att det blev lite uppblandat i Storbritannien och Ryssland. Jag känner mig sålunda säker på att jag är en äkta viking.


Vad är det för fel på mig?
Med den genetiska vetskapen kan man också hos Ancestry.com också bygga ett släktträd och leta efter avlägsna släktingar. Men i mitt fall hittade jag ingen närmare än 4de till 6te kusiner och på det avståndet är nästan all släkt.


Om man gräver lite djupare så kan man få reda på mycket mer än vad ens genetiska ursprung är. Man kan ladda ner “rådata” en enorm mängd rs-nummer (SNP identifierare), kromosom och basparspositioner och alleler. Det mesta av detta är långt utanför mitt kunskapsområde om biologi och biokemi. Men laddar man sedan upp rådatat (anonymt) till andra webplatser som Nutrahacker kan man få en gratis “Detox och metylerings rapport”. Jag köpte också en mer omfattande rapport för fem US $ från en hemsida som heter Promethease. Dessa rapporter ger i läsbar klartext indikationer på vad som är ”bra” och ”dåligt” med ens arvsmassa baserat på tillgänglig forskning. Jag lär mig en hel del om mig själv.


Ingen är perfekt
Hela Prometease rapporten innehöll 47418 rs nummer som kategoriserats i ”bra”, ”dåligt” och ”varken eller”. Lyckligtvis i mitt fall var antalet “dåliga” mindre än 0,75% (ingen är perfekt) medan “bra” var bara ca 50% och “varken eller” utgjorde resten. Vad betyder då detta? Kanske att jag borde uppmärksamma de “dåliga” indikationerna av predispositioner baserad på tillgänglig statistik. Som ett exempel har jag en 3 gånger så hög risk att framkalla jordnötsallergi. Nu har jag ätit jordnötter under många år och så här långt inte drabbats av sådan allergi (även om jag har andra allergier).


Nutrahacker rapporten som är gratis tittar på 58 rs nummer från ett “Detox och Metylation” perspektiv men det finns också mer detaljerade rapporter att köpa. Gratis rapporten innehåller specifika råd om vad man ska undvika och vad man ska äta och komplettera med. Jag uppmanas att undvika bland annat Cannabis, östrogener (har inte alltför mycket av det vilket indikerats av att båda rapportera har fastslagit att jag är av manligt kön, vilket jag alltid har hävdat), curcumin (en krydda jag aldrig har använt), alkohol och buller eftersom jag tros ha en större chans att hörselnedsättning.


Förebyggande är bästa försvar
Cannabis är en ”no brainer” eftersom jag till och med hatar lukten av det och har aldrig provat det, även om jag bor i Nederländerna. När det gäller buller tycker jag att det skall vara hög volym på rock konserter och minns med glädje hur det ringde i mina öron i tre dagar efter en Pink Floyd konsert i New York 1996. Istället väljer jag att bevara den vetskapen som ett ess i fall att jag tillfrågas att göra något jag inte vill. Selektiv hörsel har nu en medicinsk orsak. Jag metaboliserar koffein långsammare än normalt och i stora mängder kan det leda till minskningen utav mina bröst, kanske inte så skadligt för mina medelålders “man boobs”. Broccoli som jag gillar är bra för mig och jag rekommenderas att supplementera med B vitaminer.

Naturligtvis är ens DNA inte vägen till slutet och riskfaktorer är just det. Livsstil har ett betydande inflytande på slutresultatet. Men om du hittar mig vid en bar med en öl och jag skjuter bort jordnötterna så vet du att jag är där av medicinska skäl även om jag lever farligt.

Skål


Share this Post

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.