NYC Battery Park – 14th Street

NEW YORK, NEW YORK, THE BIG APPLE, GOTHAM, NYC ELLER KORT OCH GOTT ”THE CITY” (OM MAN BOR PÅ LONG ISLAND), VAD MAN ÄN KALLAR STADEN VID HUDSON FLODENS MYNNING SÅ ÄR OCH FÖRBLIVER HON I MÅNGAS TYCKE STÄDERNAS STAD.Let your friends know


Image

Javisst finns det skinande mirager i öknar med högre torn och tinnar eller mer pompösa städer i Europa, Asien och Sydamerika. Men det finns bara ett ställe vars myt ibland föregår verkligheten och som så ofta präglat en bild av storstan som en farlig plats med mytomspunna mord, ”fuget about it” maffiauppgörelser, Travis Bickle glidandes bland ånga i en Checker, Bruce Willis och Samuel L Jackson som räddar staden (alltmedan en hel del förstörs) i “Die Hard” eller Batman som smälter Schwarzeneggers Mr Freeze. Men det är ju inte bara kallt och hårt Annie Hall diskuterar filosofi längs en skinande Aveny, Tom Hanks “got mail” och möter Meg Ryan under en ”dogwalk” i Riverside Park och tjejerna i Sex and the City rör sig runt på stadens glittriga klubbar. Nånstans däremellan hördes Ramones eller Blondie på CBGBs och nyligen Bruce Springsteen på Broadway.


Image
Personligen ringer talesättet ”You can get the girl out of New York, but not New York out of the girl” I detta jämlikhetens tidevarv även sant för oss men som har en förkärlek för the Big Apple. Min resa började med deckarna Baretta och Kojak på 70-talet och 1979 hade jag blivit kär (jag var 18 så vad visste jag om…) Hon hette Mariel, var jämngammal med mig, hade mjuk röst och ett runt flickansikte. Brunett som klädde sig i stora vita bomullskjortor. Hennes Manhattan var Svartvitt ackompanjerad av Gershwin. Hon umgicks med Meryl Streep, Diane Keaton och älskades (nåja) av Woody Allen. Att hon hette Hemingway i efternamn förstörde ju inte precis romantiken. Det var kanske hoppet om en kärlekshistoria som till sist fångade mitt hjärta.

Image
Självklart träffade jag aldrig Mariel (hon bor i Kalifornien) men jag sparade ihop pengar för en första resa åtta år senare. Med min mors bruna resväska av kartong omslingrad av en läderrem i hand steg jag av en buss vid Penn Plaza hotell en kväll i december. Det var mörkt, polis sirener, neonskyltar och jag trodde jag var i en av de deckare jag vuxit upp med. Skillnaden var att det också luktade pizza och piss. Efter en först tvåveckors resa under New Yorks kallaste vinter i mannaminne hade jag fått vittring. Två år senare var jag tillbaka och kallade därefter New York mitt hem i åtta år. Talesättet har inte bleknat så det blir fortfarande en resa sisådär vart tredje år. Därför var jag nyligen tillfrågad av en släkting om några tips på sevärdheter för en som skall till ”the city that never sleeps” för första gången.

Image
Bilden av New York är ju en av skyskrapor och det är många som blandar ihop New York med Manhattan som ju bara är ett av fem områden. Men det är ju på den 22 km långa ön, med en befolkning på 1.7 miljoner som blir över fem miljoner dagligen när pendlarna kommer in via PATH, LIRR och Subway där de flesta sevärdheterna finns.

Image

Only in New York


Statue of Liberty / Ellis Island: Hon står på en liten ö i hamnen med lykta och lag en symbol för de som kom med skepp till den nya världen i slutet på 1800-talet. Frihetsgudinnan en mytomspunnen kvinna som gavs a Frankrike och nu är 132 år. Det är lång väntetid och bara några dussin biljetter för att klättra upp i kronan, men lätt att ta en färja ut till ön och om intresset finns att fortsätta till museet på Ellis Island där många invandrare först satte fot på Amerikansk mark. Biljetter kan man köpa vid Castle Clinton i Battery Park där färjan avgår.   https://www.statuecruises.com/statue-liberty-and-ellis-island-tickets#/


Image
Efter ett besök på Liberty Island är det dags att se vad USA är mest känt för. Kapitalismen. Vid Broadways början, några hundra meter ifrån färjeläget, står tjuren som symboliserar kapitalismens uppgång. Det är ofta lite trångt för de som vill posera och polera nos och horn. Likaså baki är det kö för att röra vid tjurens testicklar för god lycka. Att studera kinesiska turister ta tur är ett nöje i sig självt. En meterhög skulptur ”Fearless Girl” ställdes framföre tjuren 2017. Det sas att det skulle vara temporärt men… hon står kanske kvar som en symbol i #metoos fotspår.

Image
Wall Street / New York börsen: En kort promenad genom ”Canyon of the heroes” där pappers remsor hävdes ut ur kontorsfönster för att fira segrar i andra världs- och Gulf kriget leder till Wall Street. Ta till höger och inom ett kvarter (bakom säkerhetsbarriärer) ligger så den välkända byggnaden med sin klassiska pelarfasad. NYSE (New York Stock Exchange) den starkaste av den Amerikanska kapitalismens symboler. Landets flagga Stars and Stripes draperar ibland fasaden för ett ökat intryck. Det är inte så mycket mer än en fasad eftersom efter 9/11 krävs en inbjudan för att se dess insida. Däremot kan man gå upp för trappan och in i det närliggande Federal hall där USA’s första presiden George Washington än gång svors in. https://www.nps.gov/feha/index.htm

Image
WTC / 9/11 memorial: Ta Wall Street tillbaka till Broadway för en snabbkoll på en av New Yorks äldsta kyrkor Trinity ifrån 1697. Fortsätt Norrut fyra kvarter till Liberty Street och snedda genom Zucotti Park åt vänster. ”Occupy Wall Street” demonstraterna är långt gångna och så är dammet ifrån de raserade Twin towers. Snart öppnar sig en ytterligare en park med två stora fyrkantiga hål av svart sten med evighetsvattenfall. Runt fyrkanterna metall balustrader fyllda med namnen på de som dödades i 9/11 attackerna. Det är en somber minnesplats av ett av världens vidrigaste brott. Vill man fördjupa sig mer finns museet i parkens östra byggnad. Norra sidan är dominerad av 1WTC New Yorks, USAs och Västra halvklotets högsta byggnad som når 1776 fot (541 meter) för att markera året då USA blev självständigt.

Image
Tar man hissen upp till 100,101 och 102 våningen kan man njuta av utsikten långt bortom New York genom panorama fönster. Hissen på väg upp för en att svälja kanske till och med lockar till ett restaurant besök dör uppe. https://www.911memorial.org/ https://oneworldobservatory.com/en-US

Image
Med fötterna stadigt på marken igen kan man ta en kort promenad genom tunnlar under West Street över till World Financial Center ett stort kontorskomplex. Där finns ett stort utbud vid Hudson Eats en destination med ett drygt dussintal bättre snabbmats restauranger med menyer ifrån hela världen (vill du ha McDonalds, KFC etc. så är du på fel ställe) Bottenvåningen är också fylld med butiker och Wintergarden med utsikt över marinan där Bahama registrerade lyxjakter guppar lojt. https://bfplny.com/

Image
Om vädret är bra är en promenad på maten (eller en skidsko tur på isrinken) längs Hudson river inte fel. Eller så kan man promenera (bra skor som inte ger skavsår är ett måste i New York) tillbaka till Broadway och norröver till City Hall (stadshuset) som isig nästan försvinner ibland höghusen runt omkring. Men det är inte därför ni är där, istället gå mot det höga tegel tornen öster ut. Genom en tunnel kan man så gå ut mellan och ovan körbanorna på den sägenomspunna Brooklyn Bridge. Knata ut i alla fall halvvägs för en vacker vy av Manhattans finansiella distrikt.

Image

Chinatown/Little Italy

Åter nedstigen på Manhattan ifrån Brooklyn Bridge, en högersväng in på Centre Street förbi domstolar och igen en höger in på Worth Street så stör man vid Columbus Park. Inte stor men det är ett steg in i en annan värld där Kinesiska men samlas runt schackbord i sten för att påhejade av en (som alltid) bättre vetande publik spelar brädspel. Fortsätt genom myllret, in på Mulberry Street och skyltar blir mer och mer obegripliga (om man inte läser Mandarin). Här och där puffar ånga ut ur husväggar ifrån tvätterier och ångkokare at Dim-Sum restauranger. Gyllene katter svingar mekaniska armar likt höger armade banditer för god tur och lanternor hänger i skyltfönstren. Hade man varit här under the Kinesiska Nyåret så hade gatan varit fylld med rött papper, kvarlevor efter tusentals smällare. Hörselskydd och skyddsglasögon rekommenderas också.


Image

 Längs den stora genomfartleden Canal Street är det lika mycket kommers på trottoareren som i butik, det är trångt, det är billigt och en hel del fejk varor. Men strax efter korsningen har man inom ett kvarter rest till en annan kontinent och du är nu i Little Italy, Ideer om cappuchino, canneloni och consigliere dyker upp bland de röd-vit-gröna dekorationerna. Vid korsningen med Broome Street kanske Little Italy skylten sitter kvar. Det var runt hörnet på 128 Mott Street som Don Corleone blev skjuten i Gudfadern. Idag är det en kinesisk butik utan spår av Don. Tar man sig ett kvarter tillbaka till Grand Street hittar man John Jovinos gun shop med sin distinkta skylt av en six-shooter revolver, något ovanligt för svenska ögon. Fortsätt Grand (eller Broome) Street väster ut, korsa Broadway in i SoHo.


Image

 Vill man smaka på Old Style New York så finns det gott om val på Katz Deli. Kanske smakupplevelsen av en Pastrami sandwich för somliga är vad Meg Ryan kände i ”When Harry met Sally”. Glöm inte att köpa en “Salami for you brother in the Army”, en slogan som myntades under andra världskriget när matpaket skickades ”overseas” till de Amerikandska soldater som befriade Europa.  katzsdelicatessen.com


Image

SoHo

I New York står det för South of Houston (som I New York uttalas Howston not som i Texas Youston). Området var till sjuttiotalet fyllt med lager för textil och allehanda andra varor. Sen flyttade artister in i de stora (och då) billiga loften, sen kom fotografer med sina studios, modeller, investerings bankirer, gallerier och lyxiga mode affärer och då hade hyrorna mångdubblats. På bakgatorna hittar man fortfarande byggnader med den där typiska New York stilen med brand trappor av målat stål längs fasaderna.

Image

High Line Park

Ett av de mest omtalade och berömda renoveringsprojekten i New York har nu blivit en av dess största turist attraktioner med över 5 millioner besökare varje år. Vad som sedan 80-talet var ett övergivet järnvägsspår har idag blivit en välbesökt luftgående park och mötesplats. Omkringliggande områden har också lyfts och vad som en gång var köttpackningsområdet just söder om 14de gatan längs 10nde Avenyn är idag fyllt med trendiga butiker och hipsters. Borta är det de dolda nattklubbarna och köttfrysarna. Innan det är dags för en promenad kanske någon av de många matställena vid Chelsea Market (15th and 10th) faller i smaken. En av New Yorks äldsta restaurang-marknader bjuder på smaker ifrån stora delar av världen. 


Image

Vill man ha mer artistisk föda finns ju The New Whitney museum där Warhols, Rothko, Johns och Lichtensteins bl.a. slåss om utrymme. Ett museum av modern Amerikansk konst och pop art. Utanför entrén och en våning upp ligger bitar av rostig räls kvar men merparten av parken är täckt av trätrall. Folk joggar, promenerar och chillar bland de många sittplatserna i denna gratisattraktion. Runt omkring reser sig kantiga byggnader av arkitekter som Frank Gehry (18St) och mer rundade former av Zaha Hadid (28st). Parken tar en skarp kurva runt de nya kvarteren som kallas Hudson Yards New Yorks största byggnadsprojekt sedan Rockefeller Center som skall stå klart under 2019. När man fått not är tunnelbanenedgången något i särklass för att vara New York. https://thehighline.org/


Image

Fortsätt gärna till Midtown Manhattan


Share this Post

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.