NYC Midtown Manhattan

STITTA Upp OCH NERLet your friends know


Image

Empire State Building

34th Street - 5th Avenue

Vid korningen av 34St och 5th reser den sig sedan 1930 talets depression. Då var det världens högsta byggnad stor nog att locka King Kongs nyfikenhet när han klättrade till toppen 1933. Den höga spiran hade till och med designats för att bli angöringsplats för luftskepp, men det satte Hindenburg katastrofen 1936 stopp för. Den enda kontakten med flygfarkoster var när en B25 bombare i tjock dimma kraschade in i byggnadens norra sida just över 78nde våningen i andra världskrigets slutskede. Byggnaden höll men 14 människor miste livet inklusive 11 som jobbade i byggnaden. Med sin varierande historia är det fortfarande en av New Yorks största turistattraktioner med över 4 millioner besökare per år till balkongen på 86te våningen. Man är aldrig ensam där uppe i blåsten och speciellt populärt är det runt solnedgången när det hjälper att vara lång eller lite King Kongig för att få plats vid eller se igenom säkerhetsstaketet. Men vyn är väl värt det och man kan hålla med Frank Sinatra som sjungit “…find I'm king of the hill, Top of the heap” i sin klassiker New York, New York. Där i vinddraget med den glittrande staden som aldrig sover under sig kan man bara hålla med. Det glittrar lite extra norrut där Broadway möter 42nd Street vid…


Image

Times Square 

42nd Street - Broadway - 7th Avenue

Världens mötesplats kallas gatukorsningen döpt efter platsen där New York Times första huvudkvarter låg. Att stå där i gasset ifrån tiotusentals watt av LED ljus är en upplevelse för en förstagångsbesökare. Efter att en del av den diagonala Broadway stängdes av har det blivit till mer utav ett familjevänligt torg. Så var det inte på 80- och början av 90-talet när 42nd Street var fylld med porrbiografer, prostituerade och knark försäljning. Efter att Disney köpt en gammal teater började det vända uppåt igen. Idag trängs man med fattiga ”skådespelare” som valt rollen som Spiderman, Iron Man, Musse Pigg, SuperMario istället för att jobba som servitör. Kanske ingen superhjälte men ”The Naked Cowboy” (Den Nakna Cowboyen) slår några ackord på sin gitarr iklädd vita kalsonger, cowboyboots och hatt alltmedan han poserar för möhippor, turister och vem som vill sticka några dollar i hans kalsonger (eller vad han nu samlar inkomsten i).


Image

Runt omkring blinkar neonskyltar (nja det är LED skyltar idag) för tonårsmode, Broadwayföreställningar och snabbmatskedjor dygnet runt. Här och där kanske orange och vitrandiga pelare sticker ur gatan och pustar ut vattenånga ifrån centralvärmesystemet som ligger under ytan för den där rökiga Taxidriver känslan. Travis Bickle och hans Checker taxi försvunnenn sedan länge och de gula taxibilarna (12000 i New York) är nu ofta Toyota Hybrider eller i alla fall gasdrivna Crown Vic’s. Kanske lite av the Big Apple romantiken har försvunnit och så har även New York Times vars nya HQ ligger ett kvarter bort vid 8nde Avenyn, eller ”Fourtysecond and Eighth” som New Yorkers slänger ur sig när de hoppar in i en Yellow Cab.


Image
Är man intresserad av teater så skall man vara här strax innan lunch och ställa sig i kö vid tdks den röda kiosken som ligger under trappan vid Times Square norra ände. Då börjar försäljningen av starkt rabatterade (ofta 50 %) biljetter till det otal teatrar som gemensamt kallas Broadway även om de är utspridda över flera kvarter runt omkring den sägenomspunna gatan. Självklart kanske man inte får biljetter till sitt första val, eller andra men något kan man säkert hitta vare sig man är intresserad av musikal eller teater. För TV tittare kan man också få gratisbiljetter till några av TV shower som spelas in i grannskapet för att sändas samma kväll på TV.

Image

Bryant Park

42nd Street - 6th Avenue

För ett litet avbrott ifrån betong och glasbyggnader kan man ta sig ett kvarter österut längs 42nd till 6th och Bryant park där det finns bord och stolar för att avnjuta lite stillhet och kanske en takeout lunch. Det finns till och med guidade fågelskådare turer. För lite mer av klassisk New York kan man ta en titt på det massiva New York Public Library som ofta har utställningar men bara lobbyn är värt några minuters besök. Det var här Jake Gyllenhaal barrikaderade sig i katastroffilmen om klimatförändringar ”The Day after tomorrow”

Image

New York City Public Library

42nd Street - 5th Avenue

Bibliotekets framsida vetter ut mot 5te Avenyn, New Yorks paradgata. Det är inte bara snack eftersom det är där många av de etniska grupperna som utgör New York paraderar på olika dagar om året. Några av de största är St. Patricks Day (17de mars) då allt går i grönt och säckpipor hörs i stora mängder. I början på juni är det dags för den största Puerto Rican Day paraden då salsa dansas längs Avenyn. 


Image

5th Avenue

Men det finns mycket att se förutom parader. Runt 50nde gatan ligger Rockefeller Center ett stort komplex av likformade kontorsbyggnader med en isbana i centrum (vintertid). Där har också NBC sin morgon show studio på ett hörn och den traditionella baren och restaurangen Rainbow room hör hemma på höga höjder. En utkiksplats finns också på 30 Rock(efeller Center)där man kan känna sig mitt ibland omkringliggande skyskrapor lägre som högre.

Image
Tvärs över avenyn ifrån Rockefeller Plaza ligger Saks 5th Avenue flagship store, ett utav ett flertal världsberömda New Yorkska (mestadels fashion) varuhus. Över 51sta gatan ligger så St. Patricks katedral med sin vita stenfasad i kontrast till omkringliggande stål och glas

Image
Fortsätt norrut till (vad somliga, undertecknad instämmer) är en av New Yorks absolut fulaste skyskrapor. Klädd i svart glas den fyrkantiga lådan har en fusk klocka på trottoaren, dörrvakter som öppnar skinande gyllene dörrar. Det kanske konstigaste är de tungt beväpnade poliser med automatvapen som står under Trump Tower skylten. Gå in och förfasa dig över den smaklösa glittrande inredningen en stund. Det finns en liten takterrass om man tar rulltrapporna upp så långt det går där man kan avnjuta perspektivet av skyskrapor underifrån.

Image

Central Park

59 -110 St between 5th and 8th Avenue

Med eller utan shoppingbags är det så dags att ta några djupa andetag i stadens lunga. Men först måste man passera Plaza Hotel i det sydöstra hörnet och passera den gyllene statyn av General Sherman. Här luktar det häst och droskkuskar vill gärna bjuda på en åktur genom Central Park. Parken sträcker sig mellan 5te och 7de Avenyn (som i det sydvästra hörnet av parken byter namn till Central Park West). I Nord-Sydlig riktning ifrån 59nde till 110de gatan, vilket gör parken ungefär 4 km lång och drygt 800 meter bred, det är inte för inte den kallas New Yorks lunga. På vardagar är det ofta relativt lugnt med nannys hållande ett vakande öga över barn vid de många lekplatserna som är spridda över parken, eller dogwalkers som drar i koppel av hundar mot hundrastplatserna. Det finns även andra djur i det lilla men väldigt populära Central park Zoo där huvudattraktionerna är sjölejon (matas tre gånger om dagen) och pingviner. Den breda allén i parkens mitt kallas inte för inte The Mall och har agerat kuliss för ett antal filmer. Ofta sitter idag karikatyrtecknare redo att görs sig lustiga över ens utseende. Vid dess slut en trappa och halvvägs ner en utav de få offentliga toaletterna i staden. Vid trappans fot gå genom gången men glöm inte att titta upp på det glaserade teglet, ett mästerverk med god akustik och ofta en gatumusikant. Med behov och musik ordnat är man så vid kanske parken höjdpunkt Bethseda fontänen där filmromans har förevigats i parti och minut. Det är också gott om verklighets romantik och kyssande par eller bröllopsfotograferingar i grannskapet. 


Image
The Boathouse till höger erbjuder både simpla eller exklusiva luncher och roddbåtsuthyrning. Om inte hungrig håll till vänster och gå ner till Bowbridge en vit bågbro som korsar the lake. Stanna en stund och titta till vänster mot Central Park West. En dominerande byggnad med två torn är ett riktmärke på horisonten, namnet är San Remo. På tal om namedropping så har Steven Spielberg, Dustin Hoffman, Tiger Woods, Demi Moore och Bruce Willis alla bott där. Titta noga efter det gula i Bonos glasögon, han bor fortfarande där med fru och barn…

Image
Fortsätt gärna runt ”the lake” och håll utkik efter solande sköldpaddor. På västra sidan av parken runt 72ndra gatan ligger Strawberry Fields, ”Imagine” är inskrivet i svart och vita kullerstenar till minne av `John Lennon som mördades utanför sitt hem i Dakota byggnaden där Yoko Ono fortfarande bor. Fortsätter man söderöver passerar man Tavern on the Green en av parken restauranger, baseball planer, en karusell och förstås en massa ekorrar som är vana att bli matade.

Image
Parken slutar vid Columbus Circle där ytterligar en svart och guld Trump skyskrapa reser sig. I mitten på rondellen står en staty av Columbus och bakom honom ett kontors och shopping komplex som inrymmer bl.a. CNN's New York studios.

Mer Manhattan...

Roosevelt Island Tramway

Will man vara King Kong för en dag bör man inte missa linbanan ut till Roosevelt Island. Dee stora rödvita gondolerna är avgår ifrån 59th och 2nd och följer Queensboro Bridge

Roosevelt Island

Väl ute på Roosevelt Island är en promenad till dess södra spets under (kanske blommande) körsbärsträd till Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Park. Blickar man över East River mot Manhattan står FN skrapan på strandkanten.

FN Högkvarteret

Lobbyn i Generalförsamlingsbyggnaden är öppen för allmänheten och det är ofta utställningar i lobbyn. Parken är fin på sommaren med en hel del intressanta statyer och en ros park.
Image
Image
Image

Chrysler building

I några månader 1930 var det New Yorks högsta byggnad till dess att spiran krönte Empire State Building. Många anser att den fortfarande är New Yorks vackraste skyskrapa med sina utstickande örnar i skyn.

American Museum of Natural History

Ifrån Dinosaurer, blåvalsmodeller ner till insekter för djuren i oss.

Museum of Modern Art

MoMa som det populärt kallas är gratis på Fredagaskvällar men man är aldrig ensam bland de som söker inspiration eller selfies bland Picasso, Dali, van Gogh och andra.
Image
Image
Image

Share this Post

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.