Valet för eller emot, Dublin

Vissa säger att det handlar om liv och död. Vissa säger att det handlar om början på livet.Let your friends know


Image
Vissa säger att det är Guds påbud. Vissa säger att man går motströms i ett modernt Europa. Vissa säger att det är dags att följa med i tiden. Tydligt är att det är dags att välja.

Image
Argumenten handlar om formuleringen i den Irländska konstitutionens (o) populära 8: e tillägg ifrån 1983. Då stöddes grundlagsändringen med en nästan 70% till 30 majoritet i en folkomröstning.

"Staten erkänner rätten till livet hos de ofödda, beaktar moderns lika rätt och garanterar i sina lagar, i den utsträckning det är praktiskt möjligt, att försvara och garantera denna rättighet. ”

Image
Ända sedan dess har lagen ifrågasatts men alla förslag till ändringar har misslyckats. Förändringarnas vindar kom kanske den 21 oktober 2012 då den Indiska tandläkaren Savita Halappanavar, som var 17 veckor gravid, togs in på sjukhus. Det var snart insett att hon var på väg att få missfall vilket ledde till at hon och hennes man begärde en abort. Hon förnekades eftersom läkarna hade dragit slutsatsen att det inte var någon överhängande fara för hennes liv. Hon fick också veta att abort var mot lagen eftersom Irland är "ett katolskt land".

Image
Vad de behandlande läkarna inte hade diagnostiserat var att hon beroende på komplikationerna hade utvecklat en sepsis som förvärrades. Hon födde ett dödfött barn den 24 oktober och dog själv som följd utav sepsis fyra dagar senare. I efterspelet uttalade den katolska kyrkan att man tror på "en mammas och ett ofött barns lika rätt till livet" och "att den katolska kyrkan aldrig har förespråkat ett ofött barns liv över moderns".

Image
Utanför en second-hand affär och café i party distriktet runt Temple Bar i Dublin, står en lång rad yngre kvinnor, kanske någon äldre än lagen som det skall röstas om, och väntar på sin tur att få komma in. Vid skyltfönstret en ung kvinna klädd i svart och en grön jacka av militärsnitt dekorerad med knappar fyllda med politiska budskap. "Abort" står det på en, en annan har en ”8” som kryssats över. Två av hennes högröda naglar är också märkta "8". På hennes svarta sweatshirt står det "REPEAL" med blockbokstäver vilket även är förkunnat i skyltfönstret bakom henne.

Image
Hennes historia: Hon blev gravid alldeles för ung med sin (dåvarande) pojkvän. Knappt förmögen att försörja sig och definitivt inte ett barn såg hon ingen annan utväg en abort. Hon måste då resa till Storbritannien eftersom hon inte kunde ha fått en i Irland under nuvarande lag.

Image
Det var en tungt sorgsen dag i hennes liv när hon flög till Storbritannien och gick igenom aborten. Eftersom hon hade brutit mot sitt hemlands lag var hon tvungen att hålla tyst och göra det snabbt. Hon visste att det inte var tillrådligt att flyga efter operation och återvände hem blödandes med svåra smärtor. Hon fortsatte att blöda i flera dagar men kunde inte besöka sin läkare eller sjukhuset rädd för att bli angiven till polis. Hon var rädd för att dö men överlevde för att berätta sin historia idag.

Image
Det är svårt att begripa vad hon tvingats gå igenom när man står på en trottoar i en västeuropeisk huvudstad i det 21: a århundradet. De svarta "REPEAL" sweatshirtsen är snart slutsålda och många av dem tillsammans med klistermärken och plakat kommer att synas senare på dagen när ungefär 30 000, en överväldigande majoritet kvinnor, demonstrerade under banderollen "REPEAL the 8th".

Image
En dryg generation har gått sedan den irländska befolkningen senast blev tillfrågad om sin åsikt om kvinnans rätt att välja. Sedan dess har irländarna som EU: s första land förbjudit rökning på arbetsplatsen (2004) och lagstadgat om samkönat äktenskap (2015). Kommer 2018 att innehålla ett ytterligare progressivt steg? Vissa opinionsundersökningar tyder på att denna gång kan bordet ha vänt på sig. Låt de irländska kvinnorna (och männen) föra sin talan!


Share this Post

Det är ingen hemlighet att även om inte WonderingViking har någon talan i omröstningen, döljer han inte sina åsikter - politiska eller inte - och stödjer de irländska (och alla andra) kvinnornas rätt att välja.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.